Ik heb mijn dochter Jamy wel eens gekscherend gezegd: streef ernaar om de Johan Cruijff van de jazz te worden. Gekheid natuurlijk. Maar wel veelzeggend dat ik bij de gedachte aan de top direct als eerste aan Johan Cruijff dacht. En nu is hij niet meer. En toch ook weer wel. Want vergeten wordt hij niet.

Wat mij betreft was Johan Cruijff in de 20ste eeuw de allergrootste voetballer alles tijden, beter dan Pelé. Hij was individueel ongekend goed, maar zijn meest bijzondere gave was misschien wel dat hij medespelers ook beter maakte. En niet zo’n beetje ook!

Cruijff zwwtIk heb hem nog zien spelen tijdens een training in Amsterdam-Oost, in de laatste periode van zijn leven als voetballer. De Meer, ook alweer zo lang verdwenen. Zijn bewegingen waren wat langzamer dan in zijn beginjaren, en toch nog steeds sneller dan zijn medespelers. Alle bewegingen hadden een doel. Hij bewoog zich over het speelveld als een schaker over het bord, drie stappen vooruit denkend, onnavolgbaar en sierlijk in woord en beeld. De Magiër van Ajax, Barcelona en een beetje Feijenoord. De wereld gaat hem missen.

André Westerveld