Atlantis opent swingend zijn deuren

Atlantis. Als ik dat woord hoorde, dacht ik altijd aan de teloorgang van een – wellicht fictief – welvarend continent van bewoners die technisch superieur waren aan de huidige mens. Een mythisch stuk land, ooit gezonken maar nooit vergeten. De helderziende Edgar Cayce heeft ooit verklaard dat Atlantis herontdekt zal worden, herrezen uit het water.

Fenix

Als ik nu dat woord Atlantis hoor, denk ik aan de Floriade in Almere, 4 miljoen euro gemeentegeld voor een verplaatsing naar Almere Poort, lekker wokken, een herrijzenis uit de aarde en last but not least: een officiële opening van wokrestaurant Atlantis op vrijdag 16 februari 2018, met lekkere livemuziek van Jamy’s Jazz Band. Veel sax, iets minder fluit en een snufje basfluit van Jamy Westerveld, begeleid door een pianist (Alwin Kluit), drummer (Jules Monen) en bassist Lucas Suringar). Een jazzy wokmiddag en -avond, startend om 15.00 uur. Wie wil daar nu niet bij zijn?

 

Anders Oosterterp

Muziek geeft kleur aan het leven

We leven in een wereld van uitersten. Aan de ene kant een daad van agressie van Amri door op een kerstmarkt in Duitsland dood en verderf te zaaien met een Jamy Westerveldgestolen vrachtwagen. En aan de andere kant een nagellakactie van de 6-jairige ongeneeslijk zieke Tijn die daarmee ruim 1 miljoen euro binnen weet te halen bij Serious Request voor het goede doel. Allebei acties van mensen zonder toekomstperspectief. Waarbij de één kiest voor de duistere kant, en de ander voor de zonnige kant van het leven.

Geluksgevoel

Het is de kunst om toch het fijne van het leven te zien, de zon te beleven. Ook als de wolken deze zo nu en dan verduistert. Waar haalt men het geluksgevoel uit? Het verschilt per persoon. Toch is er een element dat voor velen de zon in het hart doet schijnen en dat is muziek.

Muziek geeft kleur

d806-0124Een week geleden speelde Jamy’s Jazz Band op een bruiloft in Tiel. Ruim 70 genodigden genoten van het gebeuren, dat muzikaal ondersteund werd door de wonderlijke, aanstekelijke sax- en fluitklanken van Jamy Westerveld, die werd begeleid door bassist Lucas Suringar en pianist Alwin Kluit.

Zonniger

Muziek verwarmt, verbindt en doet soms oude vetes wegsmelten. Vandaag bedacht ik: ‘Wat zou het mooi zijn als de Amri’s van deze wereld een stukje muziek van Jamy’s Jazz Band in hun ziel zouden krijgen. De wereld zou er waarschijnlijk aanzienlijk zonniger door worden.’

 

André Westerveld

Nul minuten Uitmarkt

UitmarktZe zeggen wel eens dat ‘de reis ernaartoe’ er meer toe doet dan het ‘behalen van het doel’. Uiteindelijk heeft Jamy met haar bandleden via de ABN AMRO Talentstage-wedstrijd niet op de Uitmarkt gestaan. Niet omdat ze niet werd geselecteerd. Want het telefoontje was wel degelijk gekomen. Alleen betrof het een optreden van slechts 2 minuten per geselecteerd talent.

Vereerd

Vanzelfsprekend was Jamy vereerd dat ze gekozen was. Maar in het soort muziek dat Jamy voor ogen heeft, is die tijdspanne van 2 minuten nét genoeg voor een intro. En als ze vervolgens écht los wil gaan om iedereen te laten horen wat zij met haar band in de mars heeft, zou het volgende talent zich al aankondigen…

Eigenzinnig

Enfin, zoals gezegd: de reis ernaartoe was erg leuk en langs deze weg wil Jamy graag iedereen bedanken voor de steun en aangeklikte hartjes op de site van Talentstage. Voor even heeft ze zich in de markt gezet, om uiteindelijk uit de markt te stappen. Voor de muzikale fijnproevers onder ons: Jamy blijft gewoon doorgaan met muziek maken op sax en dwarsfluit. Op haar eigen eigenzinnige wijze.

André Westerveld

Uitmarkt, ABN AMRO en culturele kansen

jamy UitmarktToekomstige optredens van Jamy’s Jazz Band op ABN AMRO gelegenheden. Met die insteek benaderde ik recent de bank. Om uiteindelijk te belanden in een muziektalenten-‘wedstrijd’: https://talentstage.abnamro.nl/talent/103. Met als inzet een aantal minuten podiumtijd op de Uitmarkt (het ABN AMRO Podium op Museumplein).

Stem op Jamy

De ‘wedstrijd’ bestaat eruit zoveel mogelijk stemmen te verzamelen met een gedownload filmpje van 15 seconden. Het stemmen gaat simpel: naar het filmpje gaan en op het witte hart in de groene cirkel drukken.

Uitmarkt

Vijftien seconden om jouw talent naar voren te laten komen. Dat is niet veel. Toch maar gedaan. Want drie talenten krijgen een leuke publiciteit met hun act op de Uitmarkt; twee talenten uit de top tien worden geselecteerd door een jury met onder meer Karin Bloemen, een derde via een wildcard.

Partner van de Toekomst

Wie weet, resulteert een podiumplek bij de Uitmarkt uiteindelijk in optredens bij passende gelegenheden van de bank. En wordt ABN AMRO voor Jamy’s Jazz Band toch nog Dé Partner van de Toekomst’. Want dat was uiteindelijk de eerste insteek…

André Westerveld

Zomergeblaos 2016 blies de kou warmte in

Rebel JamDe wereld kan een beetje vrolijke muziek wel gebruiken na het recente overlijden van al die grootheden als Amy Winehouse, Whitney Houston, Michael Jackson en Prince. En dan waren daar gisteravond opeens de vrolijke reggaegeluiden van Rebel Jam op het Zomergeblaos Festival in Hilvarenbeek. Geen enorm groot festival, maar wel erg sfeervol en gemoedelijk. Met een leuke diversiteit aan muzieksoorten en -bands. Eén daarvan was Rebel Jam in een ruim tien man sterke bezetting. Muziek waar je vrolijk van wordt, niet in de eerste plaats door de leuke uitstraling van leadzanger Robby Pinas, die je doet wanen in het oude Jamaica van Bob Marley en Peter Tosh.

De koude weggeblazen

Het festival is haast een ode aan de blazers. De organisatie stelt de blazers met haar festival voor even in het zonnetje, al had men het niet echt getroffen met de hoeveelheid zonnestralen op 14 en 15 mei. Gelukkig gaf de muziek zo haar eigen warmte af en vermaakte het – zeker toch ruim 300 man sterke – publiek op het plein zich prima op het reggaeritme van de band. ZomergeblaosDe blazers van Rebel Jam, laten we ze er ook maar even uit lichten: Bas Gaakeer op trombone, Thomas Wessels op trompet en Jamy Westerveld op altsax en dwarsfluit.

Dagje uit

Zomergeblaos is een jaarlijks terugkerend festivalfenomeen. Wil je ook even de jaarlijkse zorgen weg laten blazen? Een leuk muzikaal dagje uit? Tja, voor dit jaar is het nét te laat. Maar volgend jaar zijn er nieuwe kansen. Houdt de site in de gaten en kom gewoon in 2017 naar Zomergeblaos in Hilvarenbeek. Mensen leven op ervaringen. En dit is er zeker eentje die iets toevoegt.

André Westerveld

Prince & de kleur paars

PrinceEn de wereld verliest opeens een beetje de kleur paars. Een kleine man op hoge hakken en een gitaar heeft die kleur voor mijn gevoel meegenomen naar de hemel. Een funky hiernamaals, de dood is toch een net ietsje aantrekkelijk eindstation geworden. Wat gaf en geeft die man mij een genot met zijn muzikale genialiteit. The Cross, Purple Rain, Alphabet Street, 1999, Kiss, Musicology en ontelbare andere songs.

Prince live

Zo vroeg gestorven. Onlangs zei ik nog tegen mijn oudste dochter: ‘Als Prince weer ooit in Nederland optreedt, zou ik dat concert graag willen bezoeken.’ Ik heb nooit de ervaring gehad een live concert van hem mee te maken. En nu besef ik dat dit ook niet meer gaat gebeuren.

Purple Rain

Zijn dood trof me nog meer dan die van die andere grootheid en tijdgenoot Michael Jackson. Een kwestie van muziekvoorkeur. De wereld is vandaag een beetje donkerder geworden. En de kleur paars zal nooit meer dezelfde zijn. Hij heeft er een zwart randje bij gekregen.

André

Johan Cruijff van de jazz

Ik heb mijn dochter Jamy wel eens gekscherend gezegd: streef ernaar om de Johan Cruijff van de jazz te worden. Gekheid natuurlijk. Maar wel veelzeggend dat ik bij de gedachte aan de top direct als eerste aan Johan Cruijff dacht. En nu is hij niet meer. En toch ook weer wel. Want vergeten wordt hij niet.

Wat mij betreft was Johan Cruijff in de 20ste eeuw de allergrootste voetballer alles tijden, beter dan Pelé. Hij was individueel ongekend goed, maar zijn meest bijzondere gave was misschien wel dat hij medespelers ook beter maakte. En niet zo’n beetje ook!

Cruijff zwwtIk heb hem nog zien spelen tijdens een training in Amsterdam-Oost, in de laatste periode van zijn leven als voetballer. De Meer, ook alweer zo lang verdwenen. Zijn bewegingen waren wat langzamer dan in zijn beginjaren, en toch nog steeds sneller dan zijn medespelers. Alle bewegingen hadden een doel. Hij bewoog zich over het speelveld als een schaker over het bord, drie stappen vooruit denkend, onnavolgbaar en sierlijk in woord en beeld. De Magiër van Ajax, Barcelona en een beetje Feijenoord. De wereld gaat hem missen.

André Westerveld

Kunstenaars onder elkaar…

Wat is er logischer dan dat een muzikale kunstenaar gekoppeld wordt aan beeldende kunst? Genot voor het oog, waarbij het oor eveneens niet vergeten wordt.

expositie Badhoevedorp kleinJoek van Draanen – beeldend kunstenaar – en Ineke Voigt – schepper van schilderijen met gemengde techniek – stellen op 17 januari hun creaties tentoon op Galerie Kunst 2001, Snelliuslaan 35 in Badhoevedorp. Geen Marc Chagall, geen Andy Warhol, geen Michelangelo Anselmi. Maar het werk van beide kunstenaars is werkelijk de moeite van het bekijken waard.

Voor de muziekliefhebbers is daar dan ook nog het subtiele spel van Jamy Westerveld op dwarsfluit en altsax. Met onder andere haar versie van Imagine, de popsong die dit jaar op nummer 1 van de TOP 2000 is geëindigd. En wie weet, neemt ze haar basfluit, de 7, ook nog wel mee…

André Westerveld